Pages - Menu

Friday, May 10, 2013

ශ්‍රී ලංකාවේ කුරුඳු වගාව.


ශ්‍රී ලංකාවේ කුරුඳු වගාව.
ලෝකයේ අග්‍රගන්‍යම කුරුඳු ලෙස ශ්‍රී ලංකාවේ කුරුඳු සැකයකින් තොරව හැදින්විය හැක. ලෝක වෙළදපොළට සත්‍ය කුරුඳු සපයනු ලබන්නේ ශ්‍රී ලංකාව විසිනි. ශ්‍රී ලංකාවට ආවේණික වූ ආර්ථිකව වැදගත් බෝගයක් වන්නේ කුරුඳු ය.

කුරුඳු නිවර්තන ශාකයකි. ශුශ්ක දේශගුණික තත්ත්වයන්ට ඔරොත්තු දෙන විවිධ පාංශු තත්ත්වයන් යටතේ වගා කල හැකි බෝගයකි. ‘සිනමෝමම් වෙරම්‘ යනු වානිජ මට්ටමින් සාදන කුරුඳු වර්ගයකි. තවත් කුරුඳු වර්ග කීපයක්ම ඇත. බීජ මඟින් පමණක්ම බෝ කර ගනී. කුරුඳු වගාවට හිරුඑළිය හොදින් ලැබිය යුතුය. පැකට් කල කුරුඳු පැල 120cm x 120cm පරතරය තුළ වගා කල යුතුවේ.

පොත්තෙහි වර්ණය දුඹුරු පැහැ වී ඇති අවස්ථාව අස්වනු නෙළා ගැනීමට සුදුසු කාලය වේ. නෙළා ගත් කුරුඳු කෝටු වාඩියට ගෙන ගොස් පොතු ඉවත් කිරීම සදහා මතුපිට සුඹුල සූරා පිරිසිදු කර පිත්තල දණ්ඩකින් කෝටුව පිරිමැදීමෙන් ලීයෙන් පොත්ත බුරුල් කෙරේ. ඉන් පසු එක කෙළවරක සිට අනෙක් කෙළවරට පොත්ත දිග අතට පලා පොත්ත හා දණ්ඩ අතරින් පිහි තුඩ යවා දිග අතට පොත්ත ගලවා ගනී. මෙසේ ගලවා ගත් පොතු සාඩි කර සකස් කර කුඩා පොතු කූරු තුළ රුවා කූරු පුරවා මිටි බැඳ මඩු තුළ පවනේ වියළා ගනී. මෙම කුරුඳු මිටියක උස 106.7cm කි. බර 45kg කි.

කුරුඳු ශාකයේ කොටස් වලින් තෙල් වර්ග 4ක් ලබා ගත හැක. පොත්ත, කොළය, ගෙඩි හා මුල් වලින් කුරුඳු තෙල් නිපදවේ. ලෝක වෙළදපොලෙන් 80-90% ක්ම සපයනු ලබන්නේ ශ්‍රී ලංකාවයි. වසරකට කුරුඳු කූරු හා චිප්ස් මෙට්‍රික් ටොන් 10,000 ක් පමණ තෙල් විශාල ප්‍රමාණයක් අපනයනය කරයි.
ශ්‍රී ලංකාව මඟින් අපනයනය කරනු ලබන කුරුඳු වලින් 40-50% ක් පමණ ප්‍රමාණයක් සැමවිටම මිළ දී ගන්නේ මෙක්සිකෝවයි. අනෙකුත් ප්‍රධාන ගැණුම්කරුවන් වන්නේ ලතින් ඇමරිකානු රටවල්, ස්පාඤ්ඤය හා ජර්මනියයි.


1 comment: