ශ්රී ලංකාවේ සාදික්කා වගාව.
සාදික්කා පැළය නැගෙනහිර ඉන්දුනීසියාවේ බිහිවුන අතර, එය ලංකාවට හඳුන්වා දී ඇත්තේ 19 වෙනි සියවසේ මුල් භාගයේදීය.
සාදික්කා ගසෙහි පළිබෝධ හෝ රෝග කිසිවක් නැත. මෙය බීජ මඟින් ම බෝ කර ගන්නා නිසාත් අතුපතර විහිදෙන විශාල ශාකයක් වන නිසාත් වඩාත් ඉඩකඩ ඇතිව පැල කරගනු ලැබේ. මෙය මිශ්ර වගාවක් ලෙස තේ වතු වල ද වගා කල හැකිය.
සාදික්කා ගසෙන් කුළු බඩු වර්ග 2ක් ලබා ගත හැකිය. සාදික්කා ඇටයේ මදය හා ඇටය වටා දැලක් සේ ඇති රතු පැහැති වසාවාසි කොටසයි. මීට අමතරව එහි මාංශල ලෙල්ල මඟින් රසවත් කෑම බොහෝමයක් සාදා ගත හැක.
සාදික්කා ගසක ගෙඩි කීපයක්ම පැලුණු පසු හෝ පැලීමට ආසන්න වූ විට දී ගෙඩි නෙලා ගැනීමේ කාලය එලැඹේ. මෙහිදී සාදික්කා ඇටය ගෙඩියෙන් වෙන් කර ඇටය වටා ඇති රතු පැහැති වසාවාසිය ද වෙන් කර මෙම කොටස් 2ම වෙන් වෙන්ව අව්වේ වියළා ගත යුතුවේ.
පැසුණු සාදික්කා ඇටය තද දුඹුරු හෝ කළු වර්ණයක් ගනී. වසාවාසි කොටස තද රතු පැහැයක් ගනී. මේවා හොඳින් වියළා ගත් පසු බොහෝ කලක් ගබඩා කර තබා ගත හැක. සාදික්කා වල විශේෂත්වය නම් එකම ගසෙන් කුළුබඩු 2ක් ලබා දීමයි. එසේම හොදින් මේරූ මාංශල ලෙල්ලද විවිධ කෑම වර්ග සෑදීමට උපයෝගී කර ගනී.
ලෝකයේ හොඳ ඉල්ලුමක් ඇති කුළුබඩුවක් ලෙස සාදික්කා හැඳින්විය හැකිය. සාදික්කා දේශීය වෙදකමෙහි හා ආයුර්වේදයේ මෙන්ම වෙනත් ඖෂධ නිෂ්පාදන වලදී ද වැදගත් වේ. සාදික්කා බීජ මදය, දෙහි, ලුණු හෝ ජලය බිංදු කීපයක් සමඟ උරගා ගැනීමෙන් උදරාබාධ වලට ඖෂධයක් ලෙසින් පාවිච්චි කල හැක.
0 comments:
Post a Comment