Friday, May 3, 2013

ශ්‍රී ලංකාවේ කරාබු නැටි වගාව.


ශ්‍රී ලංකාවේ කරාබු නැටි වගාව.
කරාබු නැටි පැලය පේරාදෙණිය උද්භිත උද්‍යානයේ රෝපණය කරන ලද එක් පැළෑටියකින් බෝ කරගෙන ඇත. එබැවින් එහි විවිධ වර්ග හෝ රෝග නැත.

මුහුදු මට්ටමේ සිට 1000m පමණ උස් වූ තෙත් සහිත නිවර්තන කලාපීය දේශගුණික කලාප වල කරාබු නැටි ඉතා සාරවත් ලෙස වැඩේ. තෙත් කාලයක් මෙන්ම වියළි කාලයක් තිබීම ද කරාබු නැටි වැවීමට ඉතා සුදුසු වේ. මුල් අවුරුදු 2-3 සෙවණේ වැඩුන ද, ඉන්පසු ආලෝකය ලැබීමට සැලසීම ඉතාම ප්‍රයෝජනවත්ය. විවිධ පස් වර්ග වල කරාබු ගස මනාව වැඩේ.

පැකට් කරන ලද කරාබු බීජ පැලවූ පසු 6-7 හෝ 8m ක් දෙපසටම පරතරය සිටින සේ සිටුවා ගත යුතුය. 80cm ක් පමණ ගැඹුරු වලක ගොවිපල පොහොර 50g ක් හා මතුපිට පස් පොලොව මට්ටමින් 5cm ක් පහලින් සිටින සේ පිරවිය යුතුය. සෑම වලකටම රොක් පොස්පේට් 200g ක් එක්කර, වර්ෂා කාලය ආරම්භයේදී පැලය සිටුවා ගත යුතුය. ඉන්පසු වල වැසෙන සේ කොළ රොඩු දමා වැසිය යුතුවේ.

කරාබු මල් පොහොට්ටු නෙලා ගැනීමට සුදුසුම කාලය නම් මල් පෙති රෝස පාටට හැරෙන අවධියයි. නැටිත් සමග මල් පොකුර නෙලා ගනු ලබයි. නෙලා ගත් මල් පොහොට්ටු දුඹුරු පැහැ වී හයිවන තුරු අව්වේ වියළා ගත යුතුවේ.

හොදින් වියළාගත් කරාබු නැටි දෙකට නමන විට කැඩී යයි. මේ අන්දමට වියළාගත් පසු ගෝනි වල අසුරා අවු.2ක් පමණ ගබඩා කර තබා ගත හැකිය.

පැණි රස කෑම, අච්චාරු, සෝස් වැනි ආහාර ද, රුචිය වඩා ආහාර රසවත් කිරීම සදහා කුඩු කර හෝ සම්පූර්ණයෙන්ම යොදා ගනී.

බෙහෙත් හැටියටද වායු ඝනයක් ලෙසද, ස්නායු ප්‍රාණවත් කරන්නක් ලෙස ද, සිගරට් සෑදීම, දත් බෙහෙත් සදහා ද විවිධ රටවලින් විශාල ඉල්ලුමක් ඇත. විශාල වෙළද වටිනාකමක් ඇති කරාබු නැටි මල් පොහොට්ටු, නැට්ට මෙන්ම කොළ ද උපයෝගී කරගෙන තෙල් හා විවිධ ද්‍රව්‍ය නිපදවන අපනයන භාණ්ඩයකි.

0 comments:

Post a Comment